• +36 88/582-290 | +36 30/811-3919
 • info@vasarhelyisuli.hu
 • 8100 Várpalota, Tési út 3./b.
 • Hírek, újdonságok

  Olaszországi alkotótábor

  Olaszországban jártunk a Cserregő néptáncegyüttes tagjaival, néhány vásárhelyis tanulóval és a Thury György Gimnázium két művészetis tanulójával egy pályázat keretein belül.
  Két hétig tartózkodtunk Berceto városban, egy zarándokhelyként is használt kolostorban. A vidék csodálatos zöld és hegyekkel tűzdelt volt, ugyanakkor az olasz épületek bája köszönt vissza ránk. Kaptunk a két hét alatt egy cseppet az olasz és más népek kultúrájából, szemléletükből. Egy nyári művészeti tábor volt, ahol a tánc mellet, a zene, az ének és a rajz is szerepet kapott.
  A táncosok rendszeresen felléptek, vagy a városkában, vagy különböző városok színpadjain. Mindig több órát is igénybe vett a készülődésük és az előadásokon magyar tájegységek eltérő ruházatában és táncaival léptek fel. A rajzosoknak az alkotás volt a feladatuk, ami festmények útján valósult meg.
  Minden nemzetnek saját nemzeti napja volt, amikor a diákok országukra jellemző, tánccal, dallal, ételekkel kínálták a többieket. A magyar napon a zenés ébresztő után reggeli torna volt. Reggelire a magyar mézből és lekvárokból kenhette meg mindenki a kétszersülteket. Ebéd után a csikós ruhába öltözött táncos fiúk ostorbemutatót tartottak, majd méta játékkal és Magyarország totóval szórakoztattuk a többieket. Este táncházzal tettük érdekessé és bulissá a napot. A szabad napokon, amikor nem volt fellépés, jártunk a tengerparton, Pisa, Parma, Piacensa, Lucca és Cremona városokban, ahol a gyerekek a szabadprogram mellett ismerkedhettek a város nevezetességeivel.