• +36 88/582-290 | +36 30/811-3919
 • info@vasarhelyisuli.hu
 • 8100 Várpalota, Tési út 3./b.
 • Hírek, újdonságok

  EFOP 3.3.5 – nyári napközis tábor – „Környezetvédelem-természetvédelem”

  Iskolánkban 2018. június 25-én megkezdődött az EFOP „BVZ Iskolai Vakáció” 2. napközis tábora, ezúttal a „Környezetvédelem-természetvédelem” jegyében, melyben sok játékkal, élménnyel, és nem utolsó sorban új ismeretekkel gazdagodhattak a gyerkőcök.

  A délelőtti ismerkedős és csapatépítős játékok után a nap 2. fele a környezetünkben élő állatok összegyűjtésével, rendszerezésével, majd a táplálékláncok összeállításával telt.

  Kedden nagy kíváncsiság közepette komposztgilisztát készítettünk, megismerve a giliszták titkos életét. Később pedig a körülöttünk keletkező hulladékoké lett a főszerep. Szelektáltunk, csoportosítottunk- védőöltözetben. Igen jó hangulatban telt el ez a délelőtt is. Ebéd után egy, a témához jól kapcsolódó mozifilmet néztünk. A film annyira megtetszett a lurkóknak, hogy invitáló moziplakátok is készültek, csapatmunkában. A hét elején „paca” gyűjtő versenyt hirdettünk, így a legsikeresebb plakát készítők ezzel is gazdagodtak. A héten legtöbb „paca-nyomdát” összegyűjtő gyermek apró kis ajándékban részesülhetett.
  A hét során ellátogattunk a helyi hulladékkezelő céghez, ahol nyomon kísérhettük a keletkező hulladékok útját. Mindenki számára érdekes és egyben megdöbbentő volt a kimozdulásunk. Közben azért minden nap rápillantottunk a komposztgilisztánkra, látva a giliszták hasznos kis életét.
  Délután a bakonybéli Erdők Házát látogattuk meg, ahol valóságos méretében és kinézetében csodálhattuk a körülöttünk élő kis- és nagyvadakat. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park által bepillanthattunk egy hajdani erdész irodájába, valamint a kérgező-gyaluzó szerkezetet is kipróbálhatták a bátor táborlakók. A 160 éves (sajnos már kivágott) tölgyfa évgyűrűit is megszámlálhattuk. Az ember által „termelt” hulladékok csoportosítása, rendszerezése szintén jó feladatnak bizonyult. Mindez persze játékos formában „tálalva”, így sokkal könnyebben, gyorsabban és ami a legfontosabb: szívesebben fogadták a gyerekek.
  Pénteken a komposztgiliszta munkáját értékeltük, majd a hét zárásaként „pókhálóból” készített karkötőt kötöttünk minden résztvevő karjára. A pacagyűjtő verseny is zárult a hét elteltével, eredményhirdetésünk ott sem maradt el.
  A csapatkép elkészítését követően tábort bontottunk, az irodaszer csomagok átvétele után mindenki jókedvűen indult haza. Megvalósítók: Bozzayné P. Krisztina és Szabó Gabriella