MaTehetsz komplex tehetséggondozó intézménytámogatási pilot programjáról

MaTehetsz komplex tehetséggondozó intézménytámogatási pilot programjáról

A Matehetsz a Nemzeti Tehetség Program támogatásával – az utóbbi évek szakmai tapasztalataira építve, valamint a következő projekt tehetségtámogató tevékenységeinek előkészítéséhez – az idei év elején öt általános iskolában „Komplex tehetséggondozó intézménytámogatási pilot program”-ot indított el.

Nagy megtiszteltetésünkre a projektbe a Vásárhelyi András Tagiskolát is felkérte a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége. Az Egyesület által bevont, felkért intézmények kiválasztásánál, melyek az ország több megyéjében működnek (Nógrád, Borsod, Tolna, Veszprém és Pest megye) fontos szempont volt, hogy az adott iskola jelenleg milyen tehetségtámogató munkát végez, illetve szeretne-e a későbbiekben részt venni tehetségtámogató programok kidolgozásában, megvalósításában. Iskolánk 2019 óta akkreditált tehetségpont, így nagy örömmel vettünk részt a tehetséggondozó pilot programban.

A „Komplex tehetséggondozó intézménytámogatási program” keretén belül a pedagógusoknak, a tanulóknak és a szülőknek szervez az Egyesület a célcsoportokra speciálisan fejlesztett érzékenyítő, személyiség fejlődést, pályaorientációt segítő eseményeket, képzéseket.

Nevelőtestületünk tagjai részt vettek egy képzésen “10 óra 20 játék kommunikáció, együttműködés-probléma-megoldás” címmel és egy szakmai műhelybeszélgetésen.
A szakmai műhelyek fő témája volt a tehetséggondozás, a tehetség felismerése, a fiatalok tehetség  kibontakoztatásának segítése, komplex kezelése, az tervezett tehetségsegítő programok elhelyezése az intézmény pedagógiai programjában, a programkészítés lépeseinek megismerése,  érintve a szülőkkel való együttműködést is.

A program intézményi tehetségnappal zárul, amelyen iskolánk 7. osztályos diákjai vesznek részt. A tehetségnap időpontja: június 1. szerda 13.00. Ezen a zárónapon a fiataloknak kidolgozott programok kerülnek a középpontba, az ennek a korosztálynak, kifejezetten a pilot programba bevont iskolák diákjai számára kidolgozott önismereti, játékos csoportfoglalkozások megvalósításával.

A tehetségnap zárásaként a 6-7. osztályos diákok szüleinek szervez szülői fórumot az Egyesület. A szülői fórum elsődleges célja, hogy kihangsúlyozza a szülő-pedagógus kapcsolat szerepét a nevelő-oktató munkában és a tehetségsegítésben, emellett ösztönözze a szülők egymás közötti együttműködését, a rendszeres tapasztalatcserét. Hangsúlyt kapnak emellett a gyermeki szükségletek, életszakaszok és az ehhez kapcsolódó nehézségek, dilemmák is. Az előadás egy interaktív blokkal zárul, amelynek keretén belül a résztvevők feltehetik kérdéseiket a szakembereinknek és egymással is megvitathatják az elképzeléseiket, tapasztalataikat.

A szülői fórum időpontja: június 1. szerda 16.00. Minden 6-7. osztályos diák szüleit várjuk szeretettel.

Dobos Andrea

tagintézmény-vezető